De mest populära smakerna till din kolsyremaskin

När du väl skaffat din första kolsyremaskin öppnas det upp en stor värld av smaker som finns tillgängliga för dig och dina vänner. Allt från fruktiga smaker till egna versioner av cola och även energidrinkar finns för den som vill testa på. Du kan till och med skapa din alldeles egna champagne som du kan bjuda på vid nyårsfirandet.

Hur ska du dock gå tillväga? Att börja från A och jobba sig nedåt i bokstavsordning på smakerna kan ta en evighet och tålamodet är kanske inte ens bästa vän, särskilt när man skapar en hel flaska av en viss smak för att sedan upptäcka att man inte gillar det alls. Då kommer dilemmat ifall man ska vaska eller dricka upp det över en längre tid. Det är alltid bra att se vad som är populärt och ha det som startpunkt för att sedan börja sina tester.

Fruktiga smaker

Den säkraste vägen att börja med är att utforska fruktsmakerna som erbjuds till din kolsyremaskin. Från ananas och lime till svartvinbär och päron, det finns mycket att testa här. En okänd juvel är grapefrukten som erbjuder hela sensationen av att bita i själva frukten. När drycken träffar tungan får du den söta och saftiga citrussmaken som sedan rundas av med en dov bitterhet. Prova gärna kombinera olika smaker, grapefrukt och ananas är varmt rekommenderat!

Cola Smaker

Det finns ett dussintals olika cola-versioner i marknaden. Allt för att efterlikna de klassiska smakerna från Coca Cola, Pepsi och även Dr Pepper. Alla här har sina egna karaktärer. Vissa har sötare smak, andra är syrligare och det finns även versioner som har extra mycket koffein. För dig som vill testa på något nytt rekommenderas blandningen av körsbär och cola som fungerar extremt väl tillsammans. Vid första anblicken kan man tro att det skulle bli för sött eller syrligt men tricket här är att använda kolsyran för att balansera smakerna med varandra till något oväntat. Läskessenserna från AGA AQVIA kommer på tal när man tänker på goda lokala smaker.

Tänk på ingredienserna

Observera att många smaker som du använder dig av innehåller vanligtvis en stor mängd socker. De brukar komma i en siraps-liknande form och det rekommenderas att späda ut det i delarna 1 till 23, locket på smakflaskan brukar användas för detta.

I grund och botten är smakerna inget naturligt, det är en sockerblandning med smaktillsatser och kan därför vara värt att tänka på. Ifall du oroar dig över att konsumera för mycket socker finns det många små knep som du kan använda för att minska på detta.

Det enklaste steget är att späda ut det ytterligare. Vissa smaker anses vara för söt fastän man följt instruktionerna, smakupplevelsen varierar från person till person och det kan hända att du inte är så sötsugen som andra. Du kan då späda ut det ytterligare och därav konsumera mindre socker över längre tid.

Det finns också hälsosammare alternativ i form av ”Diet”-versioner. Exempelvis ”Diet-cola” eller ”Diet-orange” som dragit ner på sockret. Dessa brukar dock vara lite annorlunda i smak jämfört med originalet.

Slutligen kan du lämna smakessenser helt, det är populärt att tillsätta kolsyrat vatten till hemmagjorda smoothies för att inte tala om bål.