5 anledningar till att du ska köpa en kolsyremaskin

För många kan en kolsyremaskin anses som en lyxvara, något som man inhandlar ifall man har överflöd i sin ekonomi. Det är snarare tvärtom, för de som gillar att dricka kolsyrat är det en besparing över tid med en sådan apparat. Låt oss gå djupare in i detta samt nämna ytterligare anledningar till att ha en kolsyremaskin hemma.

Ekonomi

Hur fungerar detta? En kolsyremaskin kan kosta allt från 500 kr till 2 000 kr om inte mer och det är bara för själva maskinen, vi har ännu inte räknat med kolsyrepatron ej heller själva flaskan. Det skulle kosta ungefär runt 1 500 kr ifall vi inhandlar en genomsnittlig maskin samt patronen, flaskan brukar ingå vid köp av maskin. För denna summa skulle vi kunna köpa en stor flaska lokal läsk varannan dag i ett år.

Om vi tar ett exempel från SodaStream’s maskiner så kostar det dig 1,33 kr per liter att göra kolsyrat vatten. Jämför detta flaskor som du i butiker där det kan kosta 11 kr per liter.

Du sparar in nästan 10 kronor per liter ifall du är en regelbunden drickare av kolsyrat vatten.

Miljö

Att använda kolsyremaskin hjälper miljön i alla led. Genom att göra egen läsk innebär det att man kan frakta fler flaskor per kubikmeter samt att det går åt betydligt mindre med vatten att skapa läsken hemma jämfört med produktion i ett produktionsled.

Med återanvändningsbara flaskor minskas plastförbrukningen för den regelbundna läskdrickaren.

Farliga Kemikalier i vanliga flaskor

Man har upptäckt i senare år att plastflaskorna som finns i butikerna kan innehålla potentiellt farliga kemikalier. Dessa kemikalier är Bisphenol A, också känd som BPA, och Phtalates. Forskning har visat att dessa kemikalier kan läcka ut vid användning eller exponering vid höga temperaturer och blanda sig med innehållet i flaskan. Det är en av de stora anledningarna till varför det rekommenderas att inte återanvända gamla PET-flaskor och en troligtvis anledning till varför vatten i plastflaska smakar annorlunda ifall den stått ute i solen för länge.

En kolsyremaskin använder sig av en mycket mer miljövänligare och hälsosammare plast som är ämnat för återanvändning. Det bästa är att ifall man vill helt undvika plast går det också bra, flera kolsyremaskiner erbjuder glas-alternativ.

Skräddarsydd

Med en egen kolsyremaskin kan du kontrollera mängden kolsyra i din läsk, inte nog med detta är kan du skapa en massa olika läsksmaker från klassisk jordgubb och apelsin till mer udda smaker som aloe vera. Ifall du vill lyxa till det kan du även skapa din egna champagne!

Bekvämt

I grund och botten vill vi inhandla något som underlättar vår vardag. En kolsyremaskin gör detta i flera nivåer. Utöver att det blir billigare än vanlig läsk i längden samt bättre för vår hälsa så finns det en mycket simplare anledning.

Läsken som du producerar är redan hemma, i köket. Du behöver åka till en butik och bära flera liter tunga flaskor hem för en fest eller när du bjuder vänner över. Du kan snabbt och enkelt göra det på plats, och har dessutom fler smaker att erbjuda!